• Wolderwijd logo
 
header jurist

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

3 minuten mr. Jeroen Kaspers kantoor 17 maart 2020 2024

Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte is in principe nooit verstandig. U pleegt daarmee een benadelingshandeling voor de Ziektewet en verspilt daarmee uw mogelijke aanspraak op een Ziektewetuitkering. Mogelijk verspilt u zelfs uw recht op een WW-uitkering. Het is dus nooit verstandig om, zonder nader juridisch advies over uw specifieke situatie, een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen als u arbeidsongeschikt bent.

Ziekte:

De werknemer verklaart bij ondertekening van deze vaststellingsovereenkomst niet ziek of arbeidsongeschikt te zijn.

Gedurende een periode van arbeidsongeschiktheid heeft u, gedurende 104 weken, recht op loondoorbetaling bij ziekte. Dit is wettelijk bepaald. Omdat het risico van loondoorbetaling bij ziekte wettelijk gezien bij uw werkgever ligt, zal het UWV redeneren dat u een benadelingshandeling voor de Ziektewet pleegt als u tijdens arbeidsongeschiktheid een vaststellingsovereenkomst tekent. Uw werkgever was zonder ondertekening van de vaststellingsovereenkomst immers gehouden het salaris aan u door te betalen. Het UWV zal die verplichting niet overnemen als u dit met een vaststellingsovereenkomst doorkruist.

Hoe zit het met WW en ziekte?

Voor uw mogelijke aanspraak op een WW-uitkering zit het net iets anders. Voor de WW pleegt u namelijk niet per definitie een benadelingshandeling door tijdens ziekte een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Wel is het zo dat u, in het kader van uw aanspraak op een WW-uitkering, beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt. U moet, met andere woorden, in staat zijn om een baan elders te aanvaarden en alles te doen wat in dat kader noodzakelijk is. Als u te ziek bent om bijvoorbeeld sollicitatieactiviteiten te verrichten, dan bent u dus niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt en zult u ook uw WW-rechten verliezen.

Conclusie

Kortom; of het mogelijk én of het verstandig is om gedurende een periode van arbeidsongeschiktheid een vaststellingsovereenkomst te tekenen verschilt echt van geval tot geval. Uw persoonlijke situatie zal door een jurist goed onderzocht moeten worden om hieromtrent te kunnen adviseren. Wij helpen u graag als u tijdens ziekte een vaststellingsovereenkomst heeft ontvangen en u twijfelt of u deze wel kunt/moet tekenen. Neem voor advies contact met ons op door even te bellen, of mail en/of chat met ons. We helpen u graag verder op weg!

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen is specialist ontslag en arbeidsrecht. Met succes onderhandelt Jeroen bij vaststellingsovereenkomsten of disfunctioneren. Komt u er niet uit? Raadpleeg Jeroen via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over kantoor:

Veelgestelde vragen: