• Wolderwijd logo
 
header jurist

Transitievergoeding in vaststellingsovereenkomst?

In een onderhandeling met uw werkgever wordt de transitievergoeding vaak als absolute minimum gezien

Transitievergoeding in vaststellingsovereenkomst

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat arbeidsrecht voor werkgevers 31 januari 2023 2024

Transitievergoeding:

Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst, kent werkgever aan werknemer, ter vervanging van gederfd of te derven loon, een bruto vergoeding toe ter waarde van de transitievergoeding

De ontslagvergoeding is in vrijwel alle gevallen een belangrijk onderdeel van een vaststellingsovereenkomst. In een andere bijdrage over de ontslagvergoeding in een vaststellingsovereenkomst hebben wij reeds uitgelegd dat de transitievergoeding in veel van de gevallen als (minimaal) uitgangspunt wordt genomen voor de bepaling van de ontslagvergoeding.

Sinds 1 juli 2015, met de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), hebben werknemers recht op een transitievergoeding bij ontslag (op initiatief van werkgever). De vergoeding is enerzijds bedoeld als compensatie voor het ontslag en anderzijds bedoeld om de transitie naar een andere baan te vereenvoudigen. Niet alle werknemers hadden echter recht op een transitievergoeding. Onder de WWZ gold namelijk nog dat alleen werknemers die tenminste 24 maanden in dienst waren bij hun werkgever, recht hadden op een transitievergoeding. Als u nog maar 22 maanden in dienst was bij uw werkgever, en uw werkgever wenste afscheid van u te nemen, dan was uw werkgever daar onder de WWZ dus geen transitievergoeding voor verschuldigd. Met de inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020 geldt echter dat de transitievergoeding geldt vanaf de eerste dag van het dienstverband. Ook als u dus bijvoorbeeld in uw proeftijd ontslagen zou worden heeft u onder de WAB recht op een transitievergoeding.

Hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de duur van het dienstverband en de hoogte van het maandsalaris. Voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd bedraagt de transitievergoeding een derde maandsalaris. Voor elk overig gedeelte van het dienstverband, of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd, wordt de transitievergoeding naar rato berekend. Welke salarisonderdelen wél en niet meegenomen moeten worden bij de berekenening van de transitievergoeding is bepaald in het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding. Het is altijd raadzaam om goed te controleren of álle relevante onderdelen van uw salaris wel meegenomen zijn in de berekening van de transitievergoeding. Onze juristen kunnen u daarbij helpen.

Kosten in mindering brengen op transitievergoeding?

Het is onder voorwaarden toegestaan om bepaalde kosten in mindering te brengen op de transitievergoeding. Dit zijn zogenoemde transitie- en inzetbaarheidskosten. Transitiekosten zijn kosten die gemaakt zijn in verband met (dreigend) ontslag. Kosten voor omscholing of outplacement vallen hier bijvoorbeeld onder. Ook een periode van vrijstelling kunnen als transitiekosten worden aangemerkt.

Inzetbaarheidskosten zijn kosten die al eerder tijdens het dienstverband gemaakt zijn om de inzetbaarheid van een werknemer te vergroten. Het gaat dan om de inzetbaarheid van een werknemer buiten de eigen organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een coachingscursus die een accountant graag wil volgen, terwijl zijn huidige functie daartoe geen aanleiding geeft.

Voor werkgevers kan het interessant zijn om bij aanvang van het dienstverband hierover al afspraken te maken met de werknemer. Onze juristen helpen u daar graag bij!

mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat


Jurist arbeids- en ontslagrecht

Mariëlle adviseert en procedeert namens zowel werkgever als werknemer bij arbeidsrecht gerelateerde onderwerpen. Hierbij kunt u denken aan ontslag (al dan niet middels een vaststellingsovereenkomst) maar ook disfunctioneren en ziekte. Mariëlle maakt zich graag hard voor uw belang. Bij vragen en/of opmerkingen kunt u haar bereiken via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: