• Wolderwijd logo
 
header jurist

Ontslagvergoeding?!?!?!

Veelal één van de meest belangrijkste onderwerpen in een vaststellingsovereenkomst

Ontslagvergoeding in vaststellingsovereenkomst

3 minuten mr. Jeroen Kaspers kantoor 31 januari 2023 2024

Ontslagvergoeding:

Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst, kent werkgever aan werknemer, ter vervanging van gederfd of te derven loon, een bruto vergoeding toe ter waarde van [€]

De ontslagvergoeding is in vrijwel alle gevallen een belangrijk onderdeel van een vaststellingsovereenkomst. Omdat het van veel verschillende omstandigheden afhankelijk is, is het lastig om te bepalen wat in het algemeen een redelijke ontslagvergoeding is. De aanleiding voor de vaststellingsovereenkomst is daarvoor veelal bepalend. U kunt zich voorstellen dat in het geval van een ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden, de ontslagvergoeding van heel andere orde is dan wanneer een ontslag eigenlijk geen gegronde (juridische) reden heeft. Ook in die situaties worden er echter vaststellingsovereenkomsten gesloten. Veelal komt dat voor in grotere bedrijven die, om hen moverende redenen, afscheid wensen te nemen van een werknemer zonder dat daarvoor objectieve redenen zijn. De redenen die dan worden genoemd zijn dan vaak gelegen in het ontbreken van soft skills van werknemers (''Werknemer ligt niet lekker in het team'' of ''De organisatie wil graag een andere richting op en daar past werknemer niet in'') terwijl een werknemer daar zelf nog nooit wat van heeft gemerkt. In deze gevallen komen in de vaststellingsovereenkomst uiteindelijk hele andere ontslagvergoedingen te staan dan in ''eenvoudige bedrijfseconomische gevallen'' waar de onderhandelingsruimte vaak wat beperkter is. Overigens is dat laatste geen reden om dan maar niet in onderhandeling te gaan. Ervaring leert dat een eerste aanbod vrijwel nooit een definitief aanbod is. Onze juristen helpen u dan ook graag om in een onderhandeling het maximale uit uw vaststellingsovereenkomst te halen!

Wat is een redelijke ontslagvergoeding?

Omdat aanleidingen voor vaststellingsovereenkomsten velerlei zijn, kan geen eenduidig antwoord worden gegeven op de vraag wat nu eigenlijk een redelijke ontslagvergoeding is. Iedere situatie is weer anders en zal daarom op eigen aspecten moeten worden beoordeeld. Wij kunnen u daarbij helpen. In grote lijnen kan in elk geval wel gezegd worden dat als minimaal uitgangspunt de transitievergoeding leidend is voor de meeste vaststellingsovereenkomst. Het is echter een startpunt, dat vatbaar is voor nadere onderhandeling. Staat er in een vaststellingsovereenkomst helemaal geen ontslagvergoeding genoemd, dan riekt dat juist weer naar verwijtbaarheid aan de zijde van werknemer (terwijl daar soms helemaal geen sprake van hoeft te zijn). Daarom is het voor een werknemer ook om die reden niet verstandig om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen zonder enige vorm van (transitie)vergoeding. Nog los van het feit dat het financieel dan geen aantrekkelijk aanbod is.

Advies en/of onderhandeling over uw ontslagvergoeding?

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en bent u benieuwd wat voor u een redelijke ontslagvergoeding zou zijn? Of weet u heel goed wat voor u een aanvaardbaar voorstel zou zijn en wenst u dat iemand dit namens u uitonderhandeld? Aarzel dan niet en neem contact op met één van onze juristen. Wij gaan altijd voor het maximaal haalbare in uw vaststellingsovereenkomst en kunnen u vooraf een duidelijk beeld en eerlijk advies geven over reële en haalbare ontslagvergoedingen.

mr. J.A. Kaspers

mr. J.A. (Jeroen) Kaspers


Jurist en Mediator

Jeroen is specialist ontslag en arbeidsrecht. Met succes onderhandelt Jeroen bij vaststellingsovereenkomsten of disfunctioneren. Komt u er niet uit? Raadpleeg Jeroen via kaspers@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. J.A. Kaspers over kantoor:

Veelgestelde vragen: