• Wolderwijd logo
 
header jurist

Verhuur leegstaande woning en kantoorruimte

Wijziging van de leegstandswet

Verhuur leegstaande woning en kantoorruimte

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat huurrecht voor verhuurders 05 december 2012 2024

Door minister Spies van Binnenlandse Zaken is een poging gedaan de huizenmarkt een boost te geven. Althans, met zijn wetsvoorstel tot wijziging van de leegstandswet poogt hij een steuntje in de rug te geven aan onder meer woningeigenaren die hun leegstaande woning niet te gelde kunnen maken. De wijzigingen in de leegstandswet gelden zowel voor leegstaande woningen als voor kantoorruimte zonder woonbestemming.

Tijdelijke verhuur huurwoning

Waar een verhuurder nu nog maximaal vijf jaar een huurwoning die bestemd is voor sloop of renovatie kan verhuren wordt deze termijn verlengd naar maximaal zeven jaar. Onnodige leegstand wordt op deze manier voorkomen doordat projecten door de economische crisis langer duren dan verwacht.

Verhuur leegstaande woning

De woningeigenaar van een te koop staande woning is niet langer gehouden aan de gemaximaliseerde huurprijs die is gebaseerd op het Woningwaarderingsstelsel. Van gemeenten wordt namelijk niet langer verwacht dat zij de maximale huurprijs vaststellen waaraan de verhuurder zich moet conformeren. Dit betekent meer vrijheid voor de verhuurder en een lastenverlichting voor de gemeenten. Daarnaast mogen gemeenten aan de verlening van de leegstandsvergunning geen extra voorwaarden meer verbinden.

Verhuur ruimte zonder woonbestemming

Voor kantoorruimten zonder woonbestemming is de maximale verhuurtermijn verdubbeld. Als het aan minister Spies ligt kan een kantoorruimte voortaan voor maximaal tien jaar verhuurd worden. Dit geeft investeerders de tijd om, in afwachting van een definitieve bestemming van het gebouw, de kantoorgebouwen tijdelijk te laten bewonen.

Het grote voordeel van een vergunning op basis van de Leegstandswet is dat de normale huurbescherming voor de huurder niet geldt. Waar in het normale huurrecht lang niet altijd logisch is dat na het einde van de huurovereenkomst de woning of kantoorruimte leeg opgeleverd wordt, bestaat die risico bij de leegstandswet niet. Na het einde van de huurovereenkomst moet de huurder, zonder tussenkomst van de rechter, de woning verlaten. Met een verdere versoepeling van de leegstandswet wordt niet beoogd een structurele oplossing te bieden voor de desastreuze huizenmarkt van deze tijd, wel wordt getracht om enige flexibiliteit te geven aan leegstandsvergunning om de verhuurder wat meer speelruimte te geven.

Mariëlle adviseert en procedeert op het gebied van arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht en huurrecht. Volg Mariëlle ook op LinkedIn. Bereikbaar via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over huurrecht voor verhuurders:

Veelgestelde vragen: