• Wolderwijd logo
 
header jurist

Head

Tekst

Relatiebeding bij een vaststellingsovereenkomst

3 minuten mr. Mariëlle Ducaat arbeidsrecht voor werkgevers 14 maart 2021 2024

In veel arbeidsovereenkomsten is een relatiebeding opgenomen. Een relatiebeding beperkt u in het onderhouden van contacten met relaties van uw werkgever na het einde van de arbeidsovereenkomst. Een relatiebeding is in het algemeen minder beperkend dan een concurrentiebeding omdat het u niet verboden wordt om ergens in dienst te treden na het einde van de arbeidsovereenkomst. Wel zijn sommige relatiebedingen erg uitgebreid en hierdoor alsnog zeer verstrekkend. Reden waarom het belangrijk is om hier in een vaststellingsovereenkomst duidelijke afspraken over te maken, bijvoorbeeld dat het beding komt te vervallen.

Relatiebeding:

Alle afspraken tussen partijen voortvloeiend uit de arbeidsovereenkomst die bedoeld zijn van kracht te blijven na beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zoals het geheimhoudingsbeding, blijven onverkort van kracht met uitsluiting van eventuele concurrentiebedingen en/of relatiebedingen.

Welke relaties vallen onder het relatiebeding?

Als een relatiebeding is overeengekomen ontstaat bij beëindiging van het dienstverband vaak de disucssie welke relaties allemaal onder het beding behoren te vallen. De meeste relatiebedingen zijn zéér ruim geformuleerd en daarom voor meerdere interpretaties vatbaar. Een klant die 5 jaar geleden voor het laatst met het bedrijf van uw werkgever in aanraking is geweest, is dat een relatie? Of een prospect die weliswaar diverse gesprekken met uw werkgever heeft gehad maar nooit daadwerkelijk klant is geworden, is dat een relatie? Om dit soort discussies te voorkomen is het raadzaam om bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst volledige duidelijkheid te creëren. Dat kan door bijvoorbeeld een lijst met relaties toe te voegen aan de vaststellingsovereenkomst. Uiteraard kan dit ook door te bepalen dat, zoals hierboven vermeld, door ondertekening van de vaststellingsovereenkomst het relatiebeding komt te vervallen. U bent als werknemer dan volledig vrij om te gaan en te staan waar u wilt en om contacten te onderhouden met relaties van uw werkgever. Let wel; uit de wet vloeit nog steeds voort dat het, ook zonder nadere afspraken hieromtrent, nog steeds niet is toegestaan om onrechtmatige concurrentie te plegen. Het is dus nog steeds niet raadzaam om alle relaties van uw werkgever structureel te benaderen met als doel om uw (ex)-werkgever te benadelen. Daarop kan uw werkgever u namelijk, op grond van de wet, nog steeds aanspreken. Ook indien het relatiebeding is vervallen middels ondertekening van de vaststellingsovereenkomst.

testen door de websiteman, dit kan weg
mr. M.S. Ducaat

mr. M.S. (Mariëlle) Ducaat


Jurist arbeids- en ontslagrecht

Mariëlle adviseert en procedeert namens zowel werkgever als werknemer bij arbeidsrecht gerelateerde onderwerpen. Hierbij kunt u denken aan ontslag (al dan niet middels een vaststellingsovereenkomst) maar ook disfunctioneren en ziekte. Mariëlle maakt zich graag hard voor uw belang. Bij vragen en/of opmerkingen kunt u haar bereiken via ducaat@wolderwijd-juristen.nl of 036 522 7007.

Meer van mr. M.S. Ducaat over arbeidsrecht voor werkgevers:

Veelgestelde vragen: